„Toată lumea mă consideră o trădătoare când vin în România, dar nimeni nu s-a întrebat de ce nu sunt la națională!”, a izbucnit Simona Spiridon după partida tur Györ – Oltchim, din semifinalele Ligii Campionilor.
„De ce nu joci pentru România, preferând Austria?” este întrebarea adresată frecvent Simonei Spiridon, una dintre cele mai bune apărătoare ale lumii, la care a evitat însă sistematic să răspundă. După partida de duminica trecută, unde pivotul formației maghiare a fost din nou asaltat de jurnaliștii români cu aceeași întrebare, handbalista a cedat și a făcut dezvăluiri incredibile. „Am fost cea mai nedreptățită jucătoare a «Generației mele de Aur», care nu am participat la Mondialele din 1999 și apoi, cel mai tragic moment, la JO de la Sydney 2000. Am înțeles după mult timp că selecția s-a făcut în spiritul aceluiași PCR, adică «Pile, Cunoștințe și Relații», locul meu selecționabil costând la acea vreme 1.000 de dolari. Tragic, dar adevărat. Se împlinesc 10 ani de atunci și spun acest lucru în premieră absolută, cu o mare și permanentă durere în suflet. Atunci mai poți avea regrete când joci pentru altă națională? NU!”, a declarat Simona Spiridon pentru www.sport.ro. Năpar, apariție „meteorică” Jucătoarea de la Györ a participat la toate acțiunile lotului până în preajma JO de la Sydney, însă, cu puțin timp înainte de competiție, a fost anunțată că nu mai participă: „Tu ești tânără, mai ai timp”. Jucătoarea a evitat însă să nominalizeze handbalista care i-a luat locul în delegație. Din investigațiile ProSport reiese însă că ar fi vorba de Elena Năpar, atunci jucătoare la Rapid. Handbalista a fost cooptată în lot cu puțin timp înaintea JO, iar după Sydney nici nu a mai fost văzută la față la națională. Spiridon, într-o Generație de Aur Spiridon a câștigat cu România titlul european (1998, Slovacia) și medalia de aur la Mondialele din 1999 (China), ambele la tineret. Jucătoarea de la Györ a făcut parte dintr-o generație de excepție, alături de Vărzaru, Beșe, Brădeanu, Gatzel, Tolnai (toate semifinaliste în acest sezon de Champions League), Tănase și Rotiș.
Exclus să mi se impună o jucătoare la lot. Oricum, aș face invers Radu Voina, selecționer
Năpar, propusă de Gațu
S-au dat bani pentru ca Năpar să fie în națională la Sydney? Dacă da, cine i-a luat? „Răspunsul îl știu Drăgănescu, Tadici, Muși și Macovei”, ne-a declarat ieri Cristian Gațu.
Președintele FRH a rămas surprins de afirmațiile Simonei Spiridon și a răspuns prin faptul că întotdeauna selecția la națională le-a aparținut antrenorilor: „Îmi aduc aminte că atunci eram și la COR. La un moment dat, Gogu Niță de la Rapid ne-a spus că are un centru foarte bun, pe Elena Năpar, cu care a și câștigat o cupă europeană, dar care nu este luată în seamă. Am cerut o casetă și le-am oferit-o antrenorilor să o studieze, juca mereu cu capul sus. Atunci, era un triumvirat la națională, cu Drăgănescu, Tadici, Muși și Macovei. Antrenorii au decis mereu echipa, nu președintele, nici secretarii. Apoi, nu știu cum Năpar a înlocuit-o pe Spiridon, din moment ce prima era centru”. La rândul lui, Gheorghe Tadici a declarat: „Eu la Sydney nici nu am fost. Mi-am dat demisia de la națională după Mondialul din 1999”.
A pățit-o și Tereza Un alt caz în istoria participărilor naționalei feminine de handbal la Jocurile Olimpice care a stârnit rumoare este cel al clujencei Ani Senocico și s-a consemnat la ultima ediție, în 2008, la Beijing.
Naționala feminină s-a clasat pe locul 7 la olimpiada disputată în China, în urma acestui rezultat Gheorghe Tadici fiind destituit din funcție. Imediat după respectiva competiție, fostul selecționer a spus, printre altele, că a fost forțat să o includă în delegație pe Ani Senocico, deși în țară ar fi existat alte trei variante, mult mai bune. Tadici s-a ferit să dea atunci nume, dar a sugerat că presiunea ar fi venit de la cel mai înalt nivel. Mai mult, Ani Senocico a plecat din țară ca rezervă, dar la Beijing selecționerii s-au trezit cu Tereza Tamaș în afara lotului, fără a fi anunțați de modificare. Pe lângă faptul că poate altcineva ar fi meritat să facă deplasarea la Beijing, impunerea lui Senocico în lot a creat un mare disconfort, Tereza Tamaș izbucnind în lacrimi când a constatat că a fost lăsată pe margine și a trebuit să stea separat de echipă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER